Social network of knowledge transfer in the digital transformation of the olive sector in Andalusia: Perspective of knowledge generation agents

Authors

  • Liliana Reina-Usuga Universidad de Málaga
  • Carlos Parra-López Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera (IFAPA)
  • Carmen Carmona-Torres Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera (IFAPA)
  • Samir Sayadi Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera (IFAPA)

DOI:

https://doi.org/10.7201/earn.2022.02.05

Keywords:

Technological innovation, digitalisation, innovation agents, social network analysis, olive grove

Abstract

The configuration of the social network of knowledge transfer in digital transformation (DT) in the Andalusian olive sector is analysed using Social Network Analysis techniques. The results indicate that universities and technology companies are the main knowledge emitting agents, while olive growers and cooperatives are the main receiving agents. The social network of DT has a high potential for the creation of social capital, however, most of the interactions established between actors are of very low intensity, which could lead to some actors being isolated from knowledge in DT.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Liliana Reina-Usuga, Universidad de Málaga

Dpto. Comercialización e Investigación de Mercados

Carlos Parra-López, Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera (IFAPA)

Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera (IFAPA); Área de Economía de la Cadena Alimentaria; Centro Camino de Purchil (Granada, España)

Carmen Carmona-Torres, Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera (IFAPA)

Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera (IFAPA); Área de Economía de la Cadena Alimentaria; Centro Camino de Purchil (Granada, España)

Samir Sayadi, Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera (IFAPA)

tituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera (IFAPA); Área de Economía de la Cadena Alimentaria; Centro Camino de Purchil (Granada, España)

References

Anand, P.B. & Navío-Marco, J. (2018). "Governance and economics of Smart Cities: Opportunities and challenges." Telecommunications Policy, 42(10), 795-799. https://doi.org/10.1016/j.telpol.2018.10.001

Blay-Palmer, A., Sonnino, R. & Custot, J. (2016). "A food politics of the possible? Growing sustainable food systems through networks of knowledge". Agriculture and Human Values, 33(1), 27-43. https://doi.org/10.1007/s10460-015-9592-0

Bond, R.M., Fariss, C.J., Jones, J.J., Kramer, A.D.I., Marlow, C., Settle, J.E. & Fowler, J.H. (2012). "A 61-million-person experiment in social influence and political mobilization". Nature, (489), 295-298. https://doi.org/10.1038/nature11421

Buciega, A., & Esparcia, J. (2013). "Desarrollo, territorio y capital social. Un Análisis a partir de dinámicas relacionales en el desarrollo rural". Redes. Revista Hispana para el análisis de redes sociales, 24(1), 81-113. https://doi.org/10.5565/rev/redes.350

Burt, R. (2000). "The network structure of Social Capital". Research in Organizational Behavior, 22, 345-423. https://doi.org/10.1016/S0191-3085(00)22009-1

CAGPDS. (2018). Anuario de Estadísticas Agrarias y Pesqueras de Andalucía. Año 2017. Obtenido de: Consejería de Agricultura, Pesca, Agua y Desarrollo Rural: https://www.juntadeandalucia.es/organismos/agriculturapescaaguaydesarrollorural/servicios/estadistica-cartografia/anuarios.html

CAGPDS. (2020). Macromagnitudes Agrarias de Andalucía. Renta Agraria de Andalucía. Año 2020. Avance. Sevilla, España: Consejería de Agricultura, Ganadería, Pesca y Desarrollo Sostenible. Secretaría General de Agricultura, Ganadería y Alimentación. Servicio de Estudios y Estadísticas.

CAPDR. (2015). Plan Director del Olivar Andaluz. Obtenido de: Consejería de Agricultura, Pesca, Agua y Desarrollo Rural . Junta de Andalucía: https://www.juntadeandalucia.es/sites/default/files/2020-03/Plan%20Director%20del%20Olivar.pdf

CAPDR. (2017). Costes En Explotaciones de Olivar. Campaña 2015/2016. Obtenido de: Consejería de Agricultura, Pesca y Desarrollo Rural. Secretaría General de Agricultura y Alimentación. Junta de Andalucía. Obtenido de: https://www.juntadeandalucia.es/sites/default/files/2020-04/Costes_en_explotaciones_de_olivar.pdf

Caravaca, I., González, G., & Silva, R. (2005). "Innovación, redes, recursos patrimoniales y desarrollo territorial". Eure, 31(94), 5-24. https://doi.org/10.4067/S0250-71612005009400001

Carlsson, B., Jacobsson, S., Holmen, M. & Rickne, A. (2002). "Innovation Systems: Analytical and methodological issues". Research Policy; 31(2), 233-245. https://doi.org/10.1016/S0048-7333(01)00138-X

Coleman, J. 2003. "Social Capital in the Creation of Human Capital". In Cross, R., Parker, A. & Lisa, S. (Eds.) Networks in the Knowledge Economy. Oxford University Press, New York: 57-81. https://doi.org/10.1093/oso/9780195159509.003.0007

D'Aquino, P. (2002). "Le territoire entre espace et pouvoir : pour une planification territoriale ascendante". Espace Geographique, 31(1), 3-22. https://doi.org/10.3917/eg.311.0003

Dasanayaka, U. & Matsuda, Y. (2022). "Role of social capital in local knowledge evolution and transfer in a network of rural communities coping with landslide disasters in Sri Lanka". International Journal of Disaster Risk Reduction, 67, 102630. https://doi.org/10.1016/j.ijdrr.2021.102630

ENRD - European Network for Rural Development. (2018). Smart Villages: Revitalising rural services. EU Rural Review 26. Luxembourg, Luxembourg: Publications Office of the European Union.

ENRD - European Network for Rural Development. (2019). Smart Villages. Pilot Project (briefing note). Obtenido de: European Network for Rural Development: https://enrd.ec.europa.eu/news-events/news/smart-eco-social-villages-definition_en

FAOSTAT. (2021). Datos Sobre Alimentación y Agricultura 2018. Obtenido de: FAO: https://www.fao.org/statistics/es/

Gómez-Limón, J.A., & Arriaza-Balmón. M. (2011). Evaluación de la sostenibilidad de las explotaciones de olivar en Andalucía. Málaga, España: Analistas Económicos de Andalucía, Fundación Unicaja.

Granovetter, M. (1973). "The strength of weak ties". American Journal of Sociology, 78(6), 1360-1380. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-442450-0.50025-0

Hekkert, M.P., Suurs, R.A.A., Negro, S.O., Kuhlmann, S. & Smits R.E.H.M. (2007). "Functions of innovation systems: A new approach for analysing technological change". Technological Forecasting and Social Change, 74(4), 413-432. https://doi.org/10.1016/j.techfore.2006.03.002

Hinojosa-Rodríguez, A., Parra-López, C., Carmona-Torres, C. & Sayadi, S. (2014). "Protected Designation of Origin in the olive growing sector: Adoption factors and goodness of practices in Andalusia, Spain". New Medit, 13, 2-12.

Junta de Andalucía. (2015). Estrategia de Innovación de Andalucía 2020. Ris3. Obtenido de: Agencia de Innovación y Desarrollo de Andalucía. Consejería de Economía, Hacienda y Fondos europeos. Obtenido de: https://www.juntadeandalucia.es/organismos/idea/areas/estrategias-cooperacion/estrategias-gobierno-andaluz.html

Klerkx, L., Jakku, E. & Labarthe, P. (2019). "A review of social science on digital agriculture, smart farming and agriculture 4.0: New contributions and a future research agenda". NJAS - Wageningen Journal of Life Sciences, 90-91, 100315. https://doi.org/10.1016/j.njas.2019.100315

Komorowski, L., & Stanny, M. (2020). "Smart Villages: Where can they happen?". Land, 9(5), 151. https://doi.org/10.3390/land9050151

Van Lancker, J., Wauters, E. & Van Huylenbroeck, G. (2016). "Managing innovation in the bioeconomy: An open innovation perspective". Biomass Bioenergy, 90, 60-69. https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2016.03.017

Lukkarinen, J., Berg, A., Salo, M., Tainio, P., Alhola, K. & Antikainen, R. (2018). "An intermediary approach to Technological Innovation Systems (TIS).- The case of the cleantech sector in Finland". Environmental Innovation and Societal Transitions, 26, 136-146. https://doi.org/10.1016/j.eist.2017.04.003

Markard, J., Hekkert, M. & Jacobsson, S. (2015). "The Technological Innovation Systems framework: Response to six criticisms". Environmental Innovation and Societal Transitions, 16, 76-86. https://doi.org/10.1016/j.eist.2015.07.006

Medeiros, E. & Rauhut, D. (2020). "Territorial cohesion cities: A policy recipe for achieving territorial cohesion?" Regional Studies, 54, 120-28. https://doi.org/10.1080/00343404.2018.1548764

Miremadi, I., Saboohi, Y. & Jacobsson, S. 2018. "Assessing the performance of Energy Innovation Systems: Towards an established set of indicators". Energy Research and Social Science, 40, 159-176. https://doi.org/10.1016/j.erss.2018.01.002

Moyano-Estrada, E. (2005). "Capital social y desarrollo en zonas rurales". Documento de trabajo 0513. Instituto de Estudios Sociales Avanzados de Andalucía (IESA-CSIC). Obtenido de: http://hdl.handle.net/10261/2078

Musiolik, J., Markard, J. & Hekkert M. (2012). "Networks and network resources in Technological Innovation Systems: Towards a conceptual framework for System Building." Technological Forecasting and Social Change, 79(6), 1032- 1048. https://doi.org/10.1016/j.techfore.2012.01.003

Navío-Marco, J., Rodrigo-Moya, B. & Gerli, P. (2020). "The rising importance of the 'Smart Territory' concept: Definition and implications". Land Use Policy, 99, 105003. https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2020.105003

Parra-López, C., De-Haro-Giménez, T. & Calatrava-Requena, J. (2007). "Diffusion and adoption of organic farming in the Southern Spanish olive groves". Journal of Sustainable Agriculture, 30, 105-151. https://doi.org/10.1300/J064v30n01_09

Parra-López, C., Reina-Usuga, L., Carmona-Torres, C., Sayadi, S. & Klerkx, L. (2021). "Digital transformation of the agrifood system: Quantifying the conditioning factors to inform policy planning in the olive sector". Land Use Policy, 108, 105537. https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2021.105537

Parras Rosa, M., Torres Ruiz, F.J., Gómez-Limón, J.A., Ruz Carmona, A., Zamora, M.V., Parra-López, C., Sayadi, S. & Colombo, S. (2021). Estrategias para una Oleicultura Jiennense más competitiva. Jaén, España: Diputación Provincial de Jaén - Instituto de Estudios Giennenses.

Prell, C., Hubacek, K. & Reed, M. (2009). "Stakeholder Analysis and Social Network Analysis in natural resource management". Society & Natural Resources, 22, 501-518. https://doi.org/10.1080/08941920802199202

Rodríguez-Entrena, M. & Arriaza-Balmóm, M. (2013). "Adoption of conservation agriculture in olive groves: Evidences from Southern Spain." Land Use Policy, 34, 294-300. https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2013.04.002

Sánchez-Zamora, P., Gallardo-Cobos, R. & Ceña-Delgado, F. (2014). "Rural Areas face the economic crisis: Analyzing the determinants of successful territorial dynamics". Journal of Rural Studies, 35, 11-25. https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2014.03.007

Sanz-Menéndez, L. (2003). "Análisis de Redes Sociales: o cómo representar las estructuras sociales subyacentes". Apuntes de Ciencia y Tecnología, 7, 21-29. http://hdl.handle.net/10261/1569

Scott, J. (2017). Social Network Analysis 4th ed. London, United Kingdom: SAGE publication Ltd. https://doi.org/10.4135/9781529716597

Semitiel-García, M. & Noguera-Méndez, P. (2004). "Los sistemas productivos regionales desde la perspectiva del Análisis de Redes". REDES- Revista Hispana Para El Análisis de Redes Sociales, 6(3), 1-26. https://doi.org/10.5565/rev/redes.54

Vidal-Moratana, T. & Pol-Urrútia, E. (2005). "La apropiacion del espacio: una propuesta teórica para comprender la vinculacion entre las personas y los lugares". Anuario de Psicología, 36 (3), 281-97. https://doi.org/10.1344/%25x

Published

2022-12-22

Issue

Section

Article

Funding data