Quina costa: resort o recurs?

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.4995/anuari.2023.20118

Paraules clau:

ODS, costa, paisatge dunar, Portugal, península de Tróia, Comporta

Resum

Entre la terra i el mar, la costa és un dels hàbitats més extraordinaris i singulars ocupats per l’home. En aquest llindar, els paisatges dunars són ambients especialment sensibles, en constant moviment i transformació. S’han implementat mesures de conservació per regular la intervenció en aquests llocs, principalment pel que fa a la salvaguarda de les dunes primàries, però s’ha tingut poca consideració en l’estructura en profunditat d’aquests ecosistemes. Amb la pressió del desenvolupament turístic costaner, les zones dunars intactes restants s’enfronten a serioses amenaces. A Portugal, moltes han perdut recentment la seva classificació com a part de la Reserva Ecològica Nacional (REN), definida des de 2006 per proposta de cada municipi. Grândola, al terme municipal de Setúbal, es troba al centre de les preocupacions mediambientals, amb set nous mega-resorts de luxe previstos per a la península de Tróia i el front marítim de Comporta, quatre d’ells parcialment dunes primàries i quatre per a la construcció d’extensos camps de golf. Respecte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 2030 de les Nacions Unides, cal centrar-se en la protecció de la biodiversitat existent, com a part de la Xarxa Natura 2000, i la promoció de l’ús equilibrat dels recursos naturals locals, en particular en una zona de greu escassetat d’aigua. Aquest és el veritable luxe: buscar els recursos, no els resorts.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Susana Lobo, University of Coimbra

Department of Architecture

Referències

Alves, V. "Palmares Ocean Living & Golf and the Magician's Trick." JA , no. 263 (març de 2023).

Eyck, A. van. Writings (Vol. 2). Collected Articles and Other Writtings 1947-1998. Amsterdam: SUN, 2008.

Gausa, M. "Hacia uma costa inteligente." El País, 1 de setembre, 2007.

Iribas, J. M. "Benidorm, Instructions for use." In Costa Ibérica: Upbeat to the leisure city. ed. MVRDV. Barcelona: Actar, 2000.

Iribas, J. M. "Evolución de las rutinas del espacio: las diferentes tipologías turísticas." En Arquitectura Moderna y Turismo: 1925-1965, IV Congreso Fundación DOCOMOMO Ibérico. Valencia: Fundación DOCOMOMO Ibérico, 2003.

Lobo, S. Arquitetura e Turismo: Planos e Projetos. As cenografias do lazer na costa portuguesa, da 1.ª República à Democracia. Tesi doctoral. Coimbra: Unoiversitat de Coimbra, 2013.

Descàrregues

Publicades

29-11-2023

Com citar

Lobo, Susana. 2023. “Quina Costa: Resort O Recurs?”. ANUARI d’Arquitectura I Societat, no. 3 (November):218-33. https://doi.org/10.4995/anuari.2023.20118.

Número

Secció

Articles de recerca