Milk cuota value estimation in the Galician dairy farms

Authors

  • José Carlos de Miguel Domínguez Universidade de Santiago de Compostela
  • Tomás Pérez Vidal Universidade de Santiago de Compostela
  • Xosé Antón Rodríguez González Universidade de Santiago de Compostela

DOI:

https://doi.org/10.7201/earn.2003.01.03

Keywords:

Milk production, cost function, quota value

Abstract

The level of milk quota for farm and the transfer of milk quota among producers play are principal factors in the Spain milk producer sector adjustment. This paper presents an estimation of milk quota value, estimation of the capitalization of quota value in the 2006 year horizon and make concrete some determinant factors of quota value. Estimates derive from a sample of 32 Galician dairy farms for the years 1990-1999, and from the results of this paper is possible deduce conclusions about functioning quota market and management of quota policy.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

José Carlos de Miguel Domínguez, Universidade de Santiago de Compostela

Dep. de Métodos Cuantitativos para la Economía y la Empresa

Tomás Pérez Vidal, Universidade de Santiago de Compostela

Dep. de Métodos Cuantitativos para la Economía y la Empresa

Xosé Antón Rodríguez González, Universidade de Santiago de Compostela

Dep. de Métodos Cuantitativos para la Economía y la Empresa

References

Álvarez, A.; Arias, C.; Foster, W. y Gavilán, A. (2001). “Quota Value in the Spanish Dairy Sector”. IV Congreso Nacional de Economía Agraria. Pamplona.

Babcock, B. y Foster, W. (1992). “Economic Rents Under Supply Controls with Marketable Quota”. Amer. J. of Agr. Econ, 74(3):630-637. https://doi.org/10.2307/1242575

Barbeyto, F. (2001). Do manexo técnico ós resultados económicos. Unha revisión do bacón de leite en Galicia a través do programa de xestión de explotacións (1980-1999). Documento. Xunta de Galicia. Consellería de Agricultura.

Baudin, P.(1992). “Le lait”. En: L´Europe face à ses marchés agricoles. Economica. Paris.

Breusch, T. y Pagan, A. (1980). “The LM Test and its Applications to Model Specification in Econometrics”. Review of Economic Studies, 47: 239-254. https://doi.org/10.2307/2297111

Burrell, A. (1985). “Price uncertainty under EC milk quotas”. European Review of Agricultural Economics, 12(4). https://doi.org/10.1093/erae/12.4.335

Burrell, A. (1989). “The Microeconomics of Quota Transfer”, en Burrell, A. (ed.). Milk Quotas in the European Community, CAB International.

Burrell, A. (1997). Economic aspects of milk production in the EU. Statistical document 5D. Eurostat, European Communities. Luxembourg.

Burton, M. (1985). “The implementacion of the EC milk quota”. European Review of Agricultural Economics, 12(4). https://doi.org/10.1093/erae/12.4.461

Christensen, R.; Jorgenson, D. W. y Lau, L.J. (1971). “Conjugate Duality and the Transcendental Logaritmic Production Funtion”. Econometrica, 39( 4).

Comisión Europea (2000). Reforma de la PAC: leche y productos lácteos. DG VI.

Comisión Europea (2002). Documento de Trabajo de la Comisión. Informe sobre las cuotas lecheras, Bruselas, 10.7.2002. SEC (2002) 789 final.

Dawson, P. J. (1991). “The simple Analytics of Agricultural Production Quotas”. Oxford Agrarian Studies, 19(2):127-140. https://doi.org/10.1080/13600819108424041

Fulginiti, L. y Perrin, R. (1993). “The Theory and Measurement of Producer Response Under Quotas”. Review of Economics an Statistic, 75(1):97-106. https://doi.org/10.2307/2109630

Hausman, J. (1978). “Specification Tests in Econometrics”. Econometrica, 46: 1251-1271. https://doi.org/10.2307/1913827

IDEGA. A economía galega. Varios años.

INRA (1999). L´Agriculture européenne et les droits à produire. Institut National de la Recherche Agronomique. Paris.

Lau, L. J. (1976). “A Characterizacion of the Normalized Restricted Profit Funtion”. Journal of Economic Theory, 12. https://doi.org/10.1016/0022-0531(76)90030-2

Moschini, G. (1988). “A Model of Production with Suppy Management for the Canadian Agricultural Sector”. Amer, J. Agr. Econ. 70: 318-29. https://doi.org/10.2307/1242072

Pérez, T. (2001). Evolución y perspectivas del sector lácteo gallego en el marco de la Política Agraria Común. Tesis doctoral. Universidad de Santiago de Compostela.

Rasmussen, S. y Nielsen, H. (1985). “The impact of cuotas on the optimal adjustment of milk production at the farm level”. European Review of Agricultural Economics, 12(4). https://doi.org/10.1093/erae/12.4.351

Reglamento (CE) nº 1256/1999 del Consejo, de 17 de mayo de 1999.

Sineiro, F. y Valdês, B. (2001). “Evolución del mercado y de la estructura productiva del sector lácteo español desde la integración en la CEE”. Economía Agraria y Recursos Naturales, 1(1):125-148.

Xunta de Galicia. Programa de gestión de explotaciones de leche en Galicia (1990-1999). Consellería de Agricultura.

Published

2011-10-23

Issue

Section

Article